Ako vybrať outdoorový kotlík?

Outdoorový kotlík predstavuje základné turistické vybavenie pre tých, ktorí si chcú užiť obed v prírode alebo na chate či na chalupe. A kto niekedy kotlíkový guláš ochutnal, veľmi dobre vie, že lepší neexistuje. Ako teda vybrať ten správny?

Outdoorový kotlík predstavuje základné turistické vybavenie pre tých, ktorí si chcú užiť obed v prírode alebo na chate či na chalupe. A kto niekedy kotlíkový guláš ochutnal, veľmi dobre vie, že lepší neexistuje. Ako teda vybrať ten správny?

Doba čítania 5 min.
Barbora, redakcia Heureka.sk

Podľa čoho vyberať

Materiál

Kotlíky delíme predovšetkým podľa materiálu, z ktorého sú vyrobené. Aké sú ich hlavné výhody a nevýhody?

Smaltovaný kotlík

Je veľmi obľúbený, pretože ho takmer nič nezničí. Vydrží vám dlhé roky a je zdravotne úplne nezávadný. Keďže je vrchná vrstva smaltovaná a neobsahuje žiadne póry, nelepia sa na ňu žiadne nečistoty.

  • Odoláva UV žiareniu

  • Nevytvára pachuť

  • Dlhá životnosť

  • Menej odolný proti nárazu

Nerezový kotlík

Jeho najväčšou prednosťou je odolnosť. Proti pádom a nárazom je takmer imúnny. Navyše sa jednoducho čistí. Predáva sa k nemu aj pokrievka, ktorá zvyšuje komfort pri varení.

  • Jednoduchá údržba

  • Rovnomerné rozloženie teploty

Liatinový kotlík

Liatinový kotlík ocenia všetci, ktorí si radi povaria a od výsledného pokrmu neočakávajú nič iné ako dokonalosť. Je zdravotne nezávadný a vysoko kvalitný. Môžete na ňom variť aj niekoľko hodín v kuse. Na trhu zoženiete aj smaltovaný liatinový kotlík, ktorý je ešte kvalitnejší a zároveň ešte jednoduchší na údržbu.

  • Farebná glazúra

  • Prudké aj pomalé varenie

Medený kotlík

Už naše babičky a prababičky vedeli, čo je na varenie guláša najlepšie. Používali medený kotlík, rovnako ako ich mamičky. Pokiaľ si medený kotlík kúpite, vydrží vám desiatky rokov.

  • Dlhá životnosť

  • Najlepšie na guláš

  • Meď môže začať oxidovať

  • Náročnejšia údržba

Železný kotlík

Lisovaný železný kotlík je ideálny na varenie akéhokoľvek typu pokrmu. Povrch kotlíka musí byť stále jemne mastný, vďaka tomu vám vydrží dlhé roky, pretože mastnota chráni materiál pred koróziou. Po varení ho stačí iba vytrieť. Nemusíte ho umývať.

  • Jednoduché varenie

  • Jednoduchá údržba

  • Nepriľnavý povrch

Objem kotlíka

Než si kotlík kúpite, zamyslite sa nad tým, pre koľko ľudí v ňom chcete variť. Ak plánujete výlety v širšom rodinnom kruhu či s priateľmi, určite oceníte väčší hrniec, než keď si budete variť pre seba a svoju drahú polovičku.

Ako vybrať veľkosť

Obvykle počítame na jednu osobu s obsahom približne 300–450 ml guláša alebo napríklad polievky. To znamená, že kotlík s objemom 2 l vám postačí pre zhruba 1-3 osoby. Štvorlitrový kotlík je vhodný pre 2-5 osôb, šesťlitrový pre 4-8 osôb. Vždy je ale lepšie zaobstarať si väčší kotlík, pretože potom sa vám s ním bude lepšie manipulovať a pokrm pôjde ľahšie miešať.

Objem kotlíka

Počet porcií (1 porcia 300 – 450 ml)

2 l

1–3

4 l

2–5

6 l

4–8

8 l

6–10

10 l

8–12

12 l

10–14

Údaje v tabuľke sú iba orientačné, samozrejme záleží na tom, koľko toho kto zje. Muži toho pravdepodobne zjedia oveľa viac ako deti. Rovnako musíte od celkového objemu kotlíka minimálne liter až dva odčítať, pretože sa počíta s tým, že pokrm nezaberie celý jeho objem.

Umiestnenie kotlíka

Skôr ako začnete variť, musíte kotlík umiestniť na bezpečné miesto a na rovný povrch. Na umiestnenie kotlíka sa preto používa závesná trojnožka. U nej je zo všetkého najdôležitejšie, aby mala stabilnú konštrukciu a aby vydržala hmotnosť kotlíka a následne aj kotlíka naplneného surovinami.

Na slovenskom trhu zoženiete aj liatinové kotlíky, na ktorých sú umiestnené krátke nôžky. Tie môžete rovno postaviť do rozžeravených uhlíkov. Liatina sa rozpaľuje postupne, ale drží teplo oveľa dlhšie ako kotlíky z iných materiálov.

Miesto panvice môžete využiť napríklad pokrievku určenú na liatinový kotlík

Doplnky

Keď už si kupujete kotlík, nemali by ste zabudnúť ani na ďalšie potreby, ktoré vám v mnohých aspektoch varenie uľahčia.

  • Pokrievky na kotlík - pokrm sa lepšie dusí a je skôr hotový

  • Ohniská pod kotlík - plameň vám ochránia pred sfúknutím

  • Kôš do kotlíka - hodí sa na varenie viacerých súčastí pokrmu naraz, napríklad do neho môžete umiestniť zeleninu alebo zemiaky

Najčastejšie otázky

Vystačí mi päťlitrový kotlík na varenie pre štyri osoby?

Samozrejme záleží na tom, koľko toho kto zje, ale všeobecne by sa dalo povedať, že postačí.

Ktorý kotlík je ten najlepší a najodolnejší?

Každý má svoj obľúbený materiál, na ktorý nedá dopustiť. Pokiaľ ale hľadáte skutočne odolný kotlík, potom si vyberte medený, ktorý vám vydrží desiatky rokov.

Recept na kotlíkový guláš

Čo by to bolo za kempovanie v prírode bez toho, aby ste si uvarili poctivý hubový guláš. Stačí vám naň len pár surovín.

Budete potrebovať: 1 kg húb, 2 väčšie cibule, 5 zemiakov, 2 lyžice masti, soľ, korenie a majoránku.

Postup:

  • Huby si očistite a nakrájajte ich na väčšie kúsky.

  • Zemiaky ošúpte a nakrájajte na väčšie kusy.

  • Cibuľu si tiež olúpte a nakrájajte na drobné kocky.

  • Akonáhle je oheň a kotlík pripravený na varenie, vhoďte doň najprv masť či iný tuk. Až bude dostatočne rozpálený, pridajte k nemu cibuľu a krátko ju orestujte. Potom pridajte zemiaky a huby.

  • Všetko zľahka opražte a nakoniec pokrm primerane zalejte vriacou vodou. Guláš nechajte dusiť tak dlho, kým zemiaky a huby nezmäknú.

  • Výsledný pokrm si osoľte a okoreňte podľa chuti a nezabudnite pridať majoránku. Najlepšie guláš chutí s čerstvým chlebom.