Materiál
Kotlíky delíme predovšetkým podľa materiálu, z ktorého sú vyrobené. Aké sú ich hlavné výhody a nevýhody?
Smaltovaný kotlík
Je veľmi obľúbený, pretože ho takmer nič nezničí. Vydrží vám dlhé roky a je zdravotne úplne nezávadný. Keďže je vrchná vrstva smaltovaná a neobsahuje žiadne póry, nelepia sa na ňu žiadne nečistoty.
Odoláva UV žiareniu
Nevytvára pachuť
Dlhá životnosť
Menej odolný proti nárazu
Nerezový kotlík
Jeho najväčšou prednosťou je odolnosť. Proti pádom a nárazom je takmer imúnny. Navyše sa jednoducho čistí. Predáva sa k nemu aj pokrievka, ktorá zvyšuje komfort pri varení.
Jednoduchá údržba
Rovnomerné rozloženie teploty
Ku kotlíku si tiež môžete dokúpiť pokrievku, vďaka ktorej budete mať pokrm hotový skôr. Zároveň vám však môže poslúžiť ako panvica. Prípadne na ňu je možné umiestniť brikety a tým nasimulovať pečenie v rúre.
Liatinový kotlík
Liatinový kotlík ocenia všetci, ktorí si radi povaria a od výsledného pokrmu neočakávajú nič iné ako dokonalosť. Je zdravotne nezávadný a vysoko kvalitný. Môžete na ňom variť aj niekoľko hodín v kuse. Na trhu zoženiete aj smaltovaný liatinový kotlík, ktorý je ešte kvalitnejší a zároveň ešte jednoduchší na údržbu.
Farebná glazúra
Prudké aj pomalé varenie
Medený kotlík
Už naše babičky a prababičky vedeli, čo je na varenie guláša najlepšie. Používali medený kotlík, rovnako ako ich mamičky. Pokiaľ si medený kotlík kúpite, vydrží vám desiatky rokov.
Dlhá životnosť
Najlepšie na guláš
Meď môže začať oxidovať
Náročnejšia údržba
Železný kotlík
Lisovaný železný kotlík je ideálny na varenie akéhokoľvek typu pokrmu. Povrch kotlíka musí byť stále jemne mastný, vďaka tomu vám vydrží dlhé roky, pretože mastnota chráni materiál pred koróziou. Po varení ho stačí iba vytrieť. Nemusíte ho umývať.
Jednoduché varenie
Jednoduchá údržba
Nepriľnavý povrch
Objem kotlíka
Než si kotlík kúpite, zamyslite sa nad tým, pre koľko ľudí v ňom chcete variť. Ak plánujete výlety v širšom rodinnom kruhu či s priateľmi, určite oceníte väčší hrniec, než keď si budete variť pre seba a svoju drahú polovičku.
Ako vybrať veľkosť
Obvykle počítame na jednu osobu s obsahom približne 300–450 ml guláša alebo napríklad polievky. To znamená, že kotlík s objemom 2 l vám postačí pre zhruba 1-3 osoby. Štvorlitrový kotlík je vhodný pre 2-5 osôb, šesťlitrový pre 4-8 osôb. Vždy je ale lepšie zaobstarať si väčší kotlík, pretože potom sa vám s ním bude lepšie manipulovať a pokrm pôjde ľahšie miešať.
Objem kotlíka | Počet porcií (1 porcia 300 – 450 ml) |
---|---|
2 l | 1–3 |
4 l | 2–5 |
6 l | 4–8 |
8 l | 6–10 |
10 l | 8–12 |
12 l | 10–14 |
Údaje v tabuľke sú iba orientačné, samozrejme záleží na tom, koľko toho kto zje. Muži toho pravdepodobne zjedia oveľa viac ako deti. Rovnako musíte od celkového objemu kotlíka minimálne liter až dva odčítať, pretože sa počíta s tým, že pokrm nezaberie celý jeho objem.